ក្នុងផ្លែម្នាស់មិនត្រឹមតែមានសម្បូរវីតាមីន C តែមួយមុខនោះទេ ប៉ុន្តែវាជាប្រភពនៃសារធាតុជាច្រើនទៀតសម្រាប់ជួយរក្សាអោយឆ្អឹងរឹងមាំ និងជំនួយដល់ការរំលាយអាហារផងដែរ។
បន្ថយការរលាក
បន្ថយការរលាក
ការសិក្សាក្នុងមន្ទីរពិសោធន៍ និងការសិក្សាទៅលើមនុស្ស សារធាតុ Bromelain ដែលចម្រាញ់ចេញពីផ្លែម្នាស់អាចជួយបំបាត់អាការៈហើម និងរលាកដែលបណ្តាលមកពីជំងឺរលាកសន្លាក់ប្រភេទ Rheumatoid Arthritis, រលាកសរសៃចងឆ្អឹង និងសាច់ដុំ, រលាកថង់ទឹក Bursa, ជំងឺលើជាលិកាទន់ៗ, ជំងឺក្នុងពោះវៀនធំ, ថែមទាំងការឈឺចាប់រ៉ាំរ៉ៃទៀតផង។ តាមការសិក្សារបស់មន្ទីរពិសោធន៍សាកលវិទ្យាល័យ Connecticut ថ្មីៗនេះ អ្នកស្រាវជ្រាវបានរកឃើញថា សារធាតុ Bromelain ជួយកាត់បន្ថយចំនួនរបស់កោសិកាគ្រាប់ឈាមស Eosinophil បានពាក់កណ្តាល ដែលវាជាកោសិកាយ៉ាងសំខាន់សម្រាប់បង្កអោយទៅជាជំងឺហឺត។ វេជ្ជបណ្ឌិត អ៊ីរិច សេគ័រ (Dr. Eric Secor, ND) គ្រូពេទ្យព្យាបាលដោយប្រើថ្នាំបូរាណ និងជាបណ្ឌិតខាងផ្នែកប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់វិទ្យាស្ថានជាតិសុខាភិបាល និយាយថា “រឿងនេះប្រហែលជាវាអាចកាត់បន្ថយស្តង់ដារនៃការព្យាបាលដោយប្រើថ្នាំ Steroids ចំពោះអ្នកជំងឺហឺតបាន ដូច្នេះពេលខ្លះក៏វាអាចបន្ថយផលរំខាននៃការប្រើប្រាស់ថ្នាំ Steroid រយៈពេលយូរបានដែរ។ ជំងឺហឺតគឺជាជំងឺដ៏ធ្ងន់ធ្ងរបំផុត ព្រោះវាអាចគម្រាំគំហែងដល់ជីវិតអ្នកជំងឺបាន។ ខ្ញុំមិនចង់អោយអ្នកជំងឺទាំងនោះបោះបង់ចោលថ្នាំហឺតរបស់ពួកគេទេ”។
សារធាតុ Bromelain ប្រហែលជាជួយបង្កើនល្បឿននៃរយៈពេលជារបួស និងបន្ថយការឈឺចាប់ ព្រមទាំងស្នាមជាំក្រោយពីវះកាត់រួច។ នៅប្រទេសអាឡែម៉ង ភ្នាក់ងាររដ្ឋាភិបាលដែលជាអ្នកធ្វើកំណែសម្រួលចំពោះថ្នាំឬសឈើ និងថ្នាំបំប៉នផ្សេងៗទៀតបានផ្តល់អំណះអំណាងចំពោះសារធាតុ Bromelain ថា វាជួយធ្វើអោយដំបៅឆាប់ជាក្រោយពីមានរបួស និងវះកាត់រួច ព្រមទាំងបំបាត់ការហើមក្នុងច្រមុះ និងប្រហោងឆ្អឹងមុខក្រោយពីវះកាត់ត្រចៀក, ច្រមុះ និងបំពង់ករួច។
ទឹករបស់វាជួយធ្វើអោយឆ្អឹងរឹងមាំ
អ្នកទាំងអស់គ្នាសុទ្ធតែដឹងថា ពួកយើងត្រូវការជាតិកាល់ស្យូមដើម្បីបង្ការជំងឺពុកឆ្អឹង ជាពិសេសស្ត្រីក្រោយពេលរាំងរដូវរួចតែម្តង។ អ្វីដែលអ្នកប្រហែលជាមិនដឹងនោះគឺថា ឆ្អឹងរបស់អ្នកត្រូវការជាតិបន្ថែមជាតិរ៉ែបន្តិចបន្តួចនោះគឺ ជាតិម៉ង់ហ្គាណែស។
រាងការប្រើប្រាស់ជាតិម៉ង់ហ្គាណែសដើម្បីបង្កើតជាស្រទាប់កូឡាជែន ដែលជាសរសៃប្រូតេអ៊ីន និងរឹងមាំដើម្បីជួយបង្កើតជាលិកាតជាប់គ្នាដូចជាឆ្អឹង, ស្បែក និងឆ្អឹងខ្ចីជាដើម។ ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញអោយដឹងថា អ្នកដែលកង្វះជាតិម៉ង់ហ្គាណែសងាយនឹងកើតមានជំងឺឆ្អឹងដូចជំងឺពុកឆ្អឹងដែរ។ ការសិក្សាមួយបានរកឃើញថា ស្ត្រីកើតជំងឺពុកឆ្អឹងមានកម្រិតជាតិម៉ង់ហ្គាណែសតិចជាងស្ត្រីដែលមិនមានជំងឺនេះ។
វេជ្ជបណ្ឌិត ជែនណេ ហ្វ្រីឡេន ហ្គ្រាវ (Dr. Jeanne Freeland-Graves, PhD) សាស្ត្រាចារ្យខាងអាហាររូបត្ថម្ភនៅឯសាកលវិទ្យាល័យ តិចសាស ក្នុងទីក្រុង Austin និយាយថា “ការញ៉ាំ ឬផឹកទឹកម្នាស់ស្រស់គឺជាមធ្យោបាយដ៏ល្អមួយដើម្បីបន្ថែមជាតិម៉ង់ហ្គាណែសតាមរបបអាហារ”។ ម្នាស់ចំណិតៗ ឬទឹកម្នាស់នឹងផ្តល់អោយអ្នកនូវជាតិម៉ង់ហ្គាណែសច្រើនជាង ២ក្រាម ឬច្រើនជាង ១០០ភាគរយនៃតម្លៃទទួលទានរាល់ថ្ងៃ។
ជំនួយដល់ការរំលាយអាហារ
ផ្លែម្នាស់មានភាពល្បីល្បាញក្នុងការបន្ធូរបន្ថយវិបត្តិរំលាយអាហារអស់រយៈពេលជាច្រើនសតវត្សន៍មកហើយ ដូច្នេះវាប្រហែលជាហេតុផលដ៏ល្អសម្រាប់រឿងនេះ។ ម្នាស់ស្រស់មួយផ្លែមានសារធាតុ Bromelain ដែលជាអង់ស៊ីមមួយប្រភេទជំនួយដល់ការរំលាយអាហារ តាមរយៈការបំបែកប្រូតេអ៊ីន។ រឿងនេះប្រហែលជាសំខាន់សម្រាប់មនុស្សចាស់ដែលមានកម្រិតអាស៊ីតក្រពះតិច និងត្រូវការរំលាយប្រូតេអ៊ីនអោយបានគ្រប់គ្រាន់។
ពិតណាស់ ទោះបីជាអ្នកចូលចិត្តញ៉ាំផ្លែម្នាក់ក៏ដោយ ក៏វាមិនទំនងជាធ្វើអោយអ្នកចង់ញ៉ាំវាក្រោយពីញ៉ាំបាយគ្រប់ពេលដែរ។ ប៉ុន្តែ វេជ្ជបណ្ឌិត ជូអានណេ គូរ៉ាន សេលែនតាណូ (Dr. Joanne Currant Celentano, PhD, RD) សាស្ត្រាចារ្យរងខាងវិទ្យាសាស្ត្រអាហាររូបត្ថម្ភ នៅឯសាកលវិទ្យាល័យ New Hamphsire ក្នុងទីក្រុង Durham និយាយថា បើសិនជាអ្នកជាមនុស្សចាស់ ហើយឧស្សាហ៍មានបញ្ហាក្រពះមិនរំលាយអាហារ ចូរញ៉ាំម្នាស់ពីរបីចំណិតជាបង្ហែមទៅដើម្បីអាចសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ ក៏ដូចជាកុំអោយក្រពះធ្វើទុក្ខបាន។
ជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យមួយនៃវីតាមីន C
វីតាមីនប្រភេទនេះគឺជាអង់ទីអុកស៊ីដង់យ៉ាងខ្លាំងក្លាមួយដើម្បីជួយលុបបំបាត់រ៉ាឌីកាល់សេរី ឬមូលេគុលអុកស៊ីសែនគ្រោះថ្នាក់ដែលអាចទៅបំផ្លាញកោសិកា និងនាំអោយកើតជាជំងឺមហារីក និងបេះដូងបាន។ លើសពីនេះទៅទៀត រាងកាយប្រើប្រាស់វីតាមីន C ដើម្បីបង្កើតស្រទាប់កូឡាជែន ដើម្បីទ្រទ្រងជាលិកា និងឆ្អឹងអោយជាប់គ្នាល្អ។ ហើយនៅពេលមានជំងឺផ្តាសាយ ជម្រើសដំបូងដែលអ្នកគួរតែធ្វើមុនគេគឺគិតគូរអំពីវីតាមីន C នេះហើយ។ វាជួយកាត់បន្ថយកម្រិតរបស់ធាតុគីមី Histamine ដែលបណ្តាលអោយមានរោគសញ្ញាជំងឺផ្តាសាយដូចជា ហៀរទឹកភ្នែក និងហៀរសំបោរ បាន។
ដោយសារតែផ្លែម្នាស់មិនមានវីតាមីន C ច្រើនដូចផ្លែក្រូច វានៅតែជាប្រភពនៃវីតាមីននេះដ៏ល្អដដែល។ ឧទាហរណ៍ទឹកម្នាស់ច្របាច់មួយកែវមានវីតាមីន C ៦០មីលីក្រាម ឬស្មើនឹង ១០០ភាគរយនៃតម្លៃទទួលទានរាល់ថ្ងៃ៕ Health.com.kh
ទឹករបស់វាជួយធ្វើអោយឆ្អឹងរឹងមាំ
អ្នកទាំងអស់គ្នាសុទ្ធតែដឹងថា ពួកយើងត្រូវការជាតិកាល់ស្យូមដើម្បីបង្ការជំងឺពុកឆ្អឹង ជាពិសេសស្ត្រីក្រោយពេលរាំងរដូវរួចតែម្តង។ អ្វីដែលអ្នកប្រហែលជាមិនដឹងនោះគឺថា ឆ្អឹងរបស់អ្នកត្រូវការជាតិបន្ថែមជាតិរ៉ែបន្តិចបន្តួចនោះគឺ ជាតិម៉ង់ហ្គាណែស។
រាងការប្រើប្រាស់ជាតិម៉ង់ហ្គាណែសដើម្បីបង្កើតជាស្រទាប់កូឡាជែន ដែលជាសរសៃប្រូតេអ៊ីន និងរឹងមាំដើម្បីជួយបង្កើតជាលិកាតជាប់គ្នាដូចជាឆ្អឹង, ស្បែក និងឆ្អឹងខ្ចីជាដើម។ ការស្រាវជ្រាវបានបង្ហាញអោយដឹងថា អ្នកដែលកង្វះជាតិម៉ង់ហ្គាណែសងាយនឹងកើតមានជំងឺឆ្អឹងដូចជំងឺពុកឆ្អឹងដែរ។ ការសិក្សាមួយបានរកឃើញថា ស្ត្រីកើតជំងឺពុកឆ្អឹងមានកម្រិតជាតិម៉ង់ហ្គាណែសតិចជាងស្ត្រីដែលមិនមានជំងឺនេះ។
វេជ្ជបណ្ឌិត ជែនណេ ហ្វ្រីឡេន ហ្គ្រាវ (Dr. Jeanne Freeland-Graves, PhD) សាស្ត្រាចារ្យខាងអាហាររូបត្ថម្ភនៅឯសាកលវិទ្យាល័យ តិចសាស ក្នុងទីក្រុង Austin និយាយថា “ការញ៉ាំ ឬផឹកទឹកម្នាស់ស្រស់គឺជាមធ្យោបាយដ៏ល្អមួយដើម្បីបន្ថែមជាតិម៉ង់ហ្គាណែសតាមរបបអាហារ”។ ម្នាស់ចំណិតៗ ឬទឹកម្នាស់នឹងផ្តល់អោយអ្នកនូវជាតិម៉ង់ហ្គាណែសច្រើនជាង ២ក្រាម ឬច្រើនជាង ១០០ភាគរយនៃតម្លៃទទួលទានរាល់ថ្ងៃ។
ជំនួយដល់ការរំលាយអាហារ
ផ្លែម្នាស់មានភាពល្បីល្បាញក្នុងការបន្ធូរបន្ថយវិបត្តិរំលាយអាហារអស់រយៈពេលជាច្រើនសតវត្សន៍មកហើយ ដូច្នេះវាប្រហែលជាហេតុផលដ៏ល្អសម្រាប់រឿងនេះ។ ម្នាស់ស្រស់មួយផ្លែមានសារធាតុ Bromelain ដែលជាអង់ស៊ីមមួយប្រភេទជំនួយដល់ការរំលាយអាហារ តាមរយៈការបំបែកប្រូតេអ៊ីន។ រឿងនេះប្រហែលជាសំខាន់សម្រាប់មនុស្សចាស់ដែលមានកម្រិតអាស៊ីតក្រពះតិច និងត្រូវការរំលាយប្រូតេអ៊ីនអោយបានគ្រប់គ្រាន់។
ពិតណាស់ ទោះបីជាអ្នកចូលចិត្តញ៉ាំផ្លែម្នាក់ក៏ដោយ ក៏វាមិនទំនងជាធ្វើអោយអ្នកចង់ញ៉ាំវាក្រោយពីញ៉ាំបាយគ្រប់ពេលដែរ។ ប៉ុន្តែ វេជ្ជបណ្ឌិត ជូអានណេ គូរ៉ាន សេលែនតាណូ (Dr. Joanne Currant Celentano, PhD, RD) សាស្ត្រាចារ្យរងខាងវិទ្យាសាស្ត្រអាហាររូបត្ថម្ភ នៅឯសាកលវិទ្យាល័យ New Hamphsire ក្នុងទីក្រុង Durham និយាយថា បើសិនជាអ្នកជាមនុស្សចាស់ ហើយឧស្សាហ៍មានបញ្ហាក្រពះមិនរំលាយអាហារ ចូរញ៉ាំម្នាស់ពីរបីចំណិតជាបង្ហែមទៅដើម្បីអាចសម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ ក៏ដូចជាកុំអោយក្រពះធ្វើទុក្ខបាន។
ជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យមួយនៃវីតាមីន C
វីតាមីនប្រភេទនេះគឺជាអង់ទីអុកស៊ីដង់យ៉ាងខ្លាំងក្លាមួយដើម្បីជួយលុបបំបាត់រ៉ាឌីកាល់សេរី ឬមូលេគុលអុកស៊ីសែនគ្រោះថ្នាក់ដែលអាចទៅបំផ្លាញកោសិកា និងនាំអោយកើតជាជំងឺមហារីក និងបេះដូងបាន។ លើសពីនេះទៅទៀត រាងកាយប្រើប្រាស់វីតាមីន C ដើម្បីបង្កើតស្រទាប់កូឡាជែន ដើម្បីទ្រទ្រងជាលិកា និងឆ្អឹងអោយជាប់គ្នាល្អ។ ហើយនៅពេលមានជំងឺផ្តាសាយ ជម្រើសដំបូងដែលអ្នកគួរតែធ្វើមុនគេគឺគិតគូរអំពីវីតាមីន C នេះហើយ។ វាជួយកាត់បន្ថយកម្រិតរបស់ធាតុគីមី Histamine ដែលបណ្តាលអោយមានរោគសញ្ញាជំងឺផ្តាសាយដូចជា ហៀរទឹកភ្នែក និងហៀរសំបោរ បាន។
ដោយសារតែផ្លែម្នាស់មិនមានវីតាមីន C ច្រើនដូចផ្លែក្រូច វានៅតែជាប្រភពនៃវីតាមីននេះដ៏ល្អដដែល។ ឧទាហរណ៍ទឹកម្នាស់ច្របាច់មួយកែវមានវីតាមីន C ៦០មីលីក្រាម ឬស្មើនឹង ១០០ភាគរយនៃតម្លៃទទួលទានរាល់ថ្ងៃ៕ Health.com.kh